Omul Vitruvian
Taman când înaintea erei noastre se transforma în era noastră, în armata romană exista înrolat un anume soldat care se intitula Vitruvius. Era un fel de inginer militar. Pasionat maxim de arhitectură, Vitruvius este autorul unui coșcogea tratat de arhitectură. Vreo 10 volume. Printre puținele tratate despre arhitectura antică păstrate până în ziua de azi.
Printre altele, Vitruvius spune în una din cărțile astea ale lui ( mai precis în cea de-a treia) și ceva despre corpul uman, mai precis că dacă un cetățean stă cu mâinile şi picioarele în extensie, acestea se înscriu în cele două forme geometrice perfecte: pătratul şi cercul.
Trebușoara asta l-a inspirat pe Leonardo da Vinci să deseneze în cerneală și creion, pe hârtie, ceea ce avea să devină cea mai celebră schiță din lume, un etalon al perfecțiunii proporțiilor corpului uman.
Mulți artiști au încercat să deseneze omul perfect, așa cum l-a descris Vitruvius. Se lua un cerc în care se înscria un pătrat și apoi se desena omul. Rezultatele erau crearea unor monștri, cu mâinile prea lungi și picioarele prea scurte și prea groase. A fost nevoie de geniul lui Leonardo, care a desenat mai întâi omul și apoi a căutat cercul și pătratul care i se potrivesc. Așa s-a dumirit maestrul că formele geometrice în cauză au tangență într-un singur punct, la bază. Și ne-a dumirit și pe noi.
Schița, făcută în anul 1490, are 36 cm pe 25 și este expusă ocazional publicului în Gallerie dell’Accademia din Veneția. A fost numită Omul Vitruvian, în onoarea lui Vitruvius. Romanul a enunțat proporțiile corpului perfect, iar Leonardo le-a desenat întocmai.