Top Menu
Știi cum e să treci ca prostul pe lângă ceva de care nu știi nimic? E ca și cum n-ai trecut. Mai bine stai acasă, că mai încurci și lumea degeaba…
Asta am pățit eu data trecută la Roma, când am stat de câteva ori pe treptele bisericii Santa Maria sopra Minerva și singurul lucru care mă măcina era dacă cerșetoarea aia, mereu aia, e sau nu e româncă. Abia după vreo 3 ani am aflat că pe treptele alea au răsunat pentru prima dată, șoptite mai mult în barbă, cuvintele lui Galileo Galilei, E puor si move. Îi șuierase bietului moșneag pe la ureche rugul Inchiziției…. Iar eu ca prostu … mă freca naționalitatea cerșetoarei ….
Eiii, parcă altfel m-am uitat de data asta la treptele alea…
Dacă nu știi ce vezi, nu simți fiorul ăla….. care-ți spune că ești și tu parte din episodul pe care de altfel îl știai, dar chiar așa aproape nu te-ai fi văzut.
Mi-am făcut temele de data asta, așa că am plecat la Roma cu coșcogea dosarul sub braț și-n cap…. Dar la Vatican e altceva…. Acolo e așa o concentrare de istorie, de artă, de detalii și de fiori de trăit, încât îți trebuie musai ajutor. Și așa apelezi la Profa.
La muzeele Vaticanului dacă te duci fără ghid, ai să fii ca hamsterul în labirint…. Dar nu și dacă ești cu Profa.
Bagă tantea asta la istorie, la artă, la detalii, la picanterii și alte cancanuri în tine, de nu te mai saturi….
Dacă ai vreoleacă de drag de istorie, simți că ai ajuns în Rai cu Profa. Dacă nu ai, o să ai…
Ca să pricepi tu pictura aia a lui Michelangelo, ea te ia de la Nero în sus cu explicatul. Și te aduce la Michelangelo, cale de vreo 15 secole și tu te luminezi că ce clar e frate și ușor să pricepi chichița. Da, dar dacă nu era Profa…. Te uitai ca bou-n țeavă. Asta dacă te uitai. Asta dacă nu urmăreai săgețile cu Uscita de pe pereți.
Una peste alta, cu 4 de DA, ne vedem în vacanța viitoare. Că am aruncat iar bănuț în Fontana di Trevi.
P.S.
1.Ne-a cărat prin tot Vaticanul sub tricolor, iar la statuia Dacului din galeria Chiaramonti, se părea că am ajuns acasă.
2.Te poți uita cu milă la nenicii care stau la o coadă la bilete ca la rație pe timpul lui nea Nicu, că noi aveam rezervarea făcută. S-a ocupat Profa de trebușoara asta.
3.De cărăbănit boccelele cu țoale de la aeroport la cazare, vorbești tot cu Profa. Aranjează ea. Dacă ești băiat deștept, îți aranjezi și returul tot cu Profa.
Trăgând dungă, mulțumim Profa, pentru cele 4-5 ore de ghidaj prin Vatican (așa cum ne-ați promis), pe care le-ați transformat în 6 fără să simțim.
Pe Profa o găsiți pe Facebook (Ghid Român la Roma sau Rozina Elena Nedelea) sau pur și simplu prin Roma, cărându-și ca o cloșcă puii, sub o năfurică de tricolor cocoțată deasupra lor.
Mulțumim Profa.
Profa

About The Author

Close