Top Menu

* 1 ianuarie: Regina Victoria a britanicilor este proclamată Împărăteasă a Indiei. N-au avut timp alde incichidana să se bucure de marea onoare, că erau mahmuri după Revelion.

*12 februarie: Se naște Louis Renault, care când se va face mare va construi mașini.

* 4 martie: La Balșoi Teatrî are loc premiera baletului Lacul Lebedelor, un adevărat eșec. De unde să știe Ceaicovschi că rușii lui se pregăteau s-o dea parte-n parte cu turcii și n-aveau chef de tandrețuri?

* 4 aprilie: Mihail Kogălniceanu, cu procură din partea lui Carol I  și consulul rus la București cu procură din partea țarului Alexandru II, semnează Convenția în legătură cu trecerea trupelor rusești prin bătătura noastră.  Aveau găseală cu turcii care erau la all-iclusive și all-gratuit în Bulgaria.

* 11 aprilie:  Muscalii încep trecerea frontierei române, pe neașteptate, pe noul pod de la Ungheni, fără să prevină autoritățile române.

* 21 aprilie:  Brăila ocupată de ruși este bombardată de turci. Gălățenii se uitau de peste dig, bucuroși că nu-s ei bombardați. În aceași zi se inaugurează și podul de la Ungheni. Că atunci așa se practica, întâi îl treceai și după aia îl inaugurai, nu ca acum când întâi îl inaugurezi și după aia-l termini.

* 9 mai:  În Parlament, Mihail Kogălniceanu proclamă independența.  Mergând pe premiza aia, când doi se ceartă, al treilea câștigă.

* 11 mai:  România anulează tributul către Turcia și pune cei 914.000 de lei la dispoziția Ministerului de Război. Habar n-avea Constantin Țurcanu (alias Peneș Curcanul) că i-a făcut statul rost de bani de pușcă.

* 24 mai: Țarul rușilor intră în România, fiind întâmpinat la frontieră de Mihail Kogălniceanu și la Iași de I.C.Brătianu (din funcția pe care a deținut-o și Viorica Dăncilă, dar ăsta era cu multă, multă carte).

* 2 iunie: Rușii fac pe niznaii, o bagă că n-au nevoie de ajutorul armatei române, dar dacă tot erau prin zonă, ne mai trebuie brațul Chilia și Basarabia? Dacă nu, le iau ei. Bine că nu i-a auzit Constantin Țurcanu.

* 8 iulie: Turcaleții lui Osman Pașa obțin o primă victorie asupra rușilor la Plevna, cărora le provoacă pierderi grele.

*9 iulie: Dacă e să te doară la bască, te doare. La Londra se desfășoară prima ediție a Campionatului de tenis de la Wimbledon. Lui Constantin Țurcanu i-ar fi dat lacrimile de emoție, dar n-a avut habar de trebușoara asta.

* 17 iulie: Constantin Țurcanu și o parte dintre fârtații lui trec Dunărea. Dar rămân spectatori la război, că rușii voiau să le arate cum se face.

*18 iulie: Rușii fac o reprezentație la Plevna, unde pierd doar 170 de ofițeri și numai 7.000 de soldați. Cum turcii erau acum pe felie, apar zvonuri că vor să treacă Dunărea să ne întrebe dacă nu ne-am răzgândit cu tributul ăla.

* 19 iulie: Cu morcovu cât casa, rușii cer insistent prințului Carol ca și restul de armată română să treacă Dunărea. Și o face chiar a doua zi.

* 1 august: Ion Creangă publică povestea Fata bebei și fata moșneagului și Povestea lui Harap Alb.

* 17 august: După încă o cotonogeală a rușilor la Plevna, prințul Carol preia comanda trupelor unite. Mai spre seară, un  astronom american, uitându-se de-aiurea-n cer, descoperă cei doi sateliți ai planetei Marte. Deh, ce era să facă dacă tot nu era la război….

* 30 august: La Grivița moare ofițerul român de numai 37 de ani Valter Mărăcineanu, în timp ce înfigea pe parapetul redutei, drapelul Regimentului 8 linie.

* 21 noiembrie: Thomas Edison inventează fonograful, străbunicul pick-up-lui.

* 28 noiembrie: Cade Plevna. Se face pace. Adicătelea un neamț, domnitor al României, pune capăt războiului ruso-turc din Bulgaria. Cine să-i mai înțeleagă?

* 29 noiembrie: Țarul îi conferă lui Carol I ordinul Sf. Andrei cu spade, o distincție care mai fusese acordată doar de trei ori până atunci. Ocazie cu care și-a scos și morcovul de unde-l avea, și Basarabia din cap. Buceagul n-a scăpat, ni l-a luat, dar ne-a dat la schimb Dobrogea, că făceau pe-atunci schimb de țări, cum o să facem noi de surprize Turbo.

*15 decembrie: Șefu la turci, Osman Pașa, principalul prizonier de la Plevna, trece prin București în drum spre Rusia, așteptat fiind la Kremlin la băi de smoală.

 

About The Author

1 Comment

  1. unde le gasisi, frate? tare fain, multumesc de informatii!

Comments are closed.

Close