Top Menu

Treaba stă cam așa….Vineri seara cazare la Pensiunea Leia, Cârțișoara. A patra oară, recomand. Alin, gazda, maxim de băiat. Ca de obicei.

Cazat cu noi, un grup. 23 de persoane, de sexe și vârste diferite, din Timișoara, plus Marian ghidu lor, croiți pe vârful Negoiu. Ne-am băgat și noi în seamă, mergem și noi cu voi. Marian, băiat de băiat, mergeți, dar nu stau după voi. Puteți, de bine, nu puteți, treaba voastră. Am bătut palma și-am ciocnit și-un degetar de pălincă, tocmai scosese gazda de la beci. Ionuț, chitaristul grupului, a adunat fetele în jurul lui, dă-i cu cântece de munte, râsete, pălinca lui Alin, Marian tot repeta…. Mâine la 7 și-un sfert plecarea…. Daaaa, noi tot un cor și mai băgam un cântec….

Doamna mea era așa de entuziasmată, de ziceai c-a tras lozul câștigător… nu mai putea de bucurie că mâine urcă ea pe Negoiu, cu gașca de timișoreni…..Degeaba i-am spus de traseu că-i lung, că are porțiuni dificile și de aia nu l-am băgat io pe listă anu ăsta…. Chip să te înțelegi cu ea, mai ales când i se pune ei pata? Nici n-am insistat, ca nu cumva să se răzgândească Doamne ferește, mai ales că mulți spun că ăsta-i unul dintre cele mai frumoase trasee din Făgăraș… Așa că….

Dimineață la ora 8.08, Marian își număra gașca, pe poteca de lângă Salvamont Bâlea, noi mândri lângă ei…. Ș-am pornit… Când ei erau deja în Șaua Doamnei, noi abia intram în ritm…. Când ei au dat cotul înspre Șaua Paltinului, noi mai aveam oleacă până în Șaua Doamnei…. După care i-am pierdut….

Încet-încet, cu suișuri, cu coborâșuri, agățați de șufe, cu vântul răcorindu-ne efortul, cu șosetele peste bocancii cu pană ai doamnei (c-o dat să se deprindă o talpă) , am ajuns la lacul Călțun. Nici dacă am fi vrut, nu ne-am fi încadrat să urcăm pe Negoiu… Nu mai spun că ne zvâcneau și mușchi pe care nu știam că-i avem…. Timișoara era de mult scoasă din raza noastră vizuală….

Înapoi am coborât pe alt drum…. Ne-au zis unii, e mai lung oleacă, dar mai mult cobori.… De parcă păream noi campioni la coborât…. Și-i dăm la vale pe Poteca lui Grigore….. Am mai și urcat un pic, nu-i vorbă… dar cu ce făcusem până atunci, părea plimbare pe faleză….

Doamna mea avea o grijă…. Cât îi ceasu, să nu ne prindă noaptea pe drum…. La ceas stăteam noi bine, mai rău era la mușchi….. Noroc că oriunde te uitai, totul era uaauuuu…. Ș-am ajuns cu ultimile puteri în valea care se cheamă Între Izvoare. De aici pleacă mai multe izvoare, care apropo, erau pline de cascade, și era așa o susureală de-ți lua mințile de frumos, și toate firicelele astea se adunau în două mai mari, Paltinu și Pisica…. Și-n fața noastră era Muchia Paltinului. Ca un baraj. Noi eram varză de obosiți și după muntele ăsta era drumul nostru.

Ne-a luat așa o sfârșală de-am și încropit o pauză de energizare cu ultimile resturi de Snickers și migdale și orice fel de firmituri de pe fundul rucsacului…. Cică să ne mai încărcăm bateriile, dar sanchi ….mai amânam escaladarea, că era în fața noastră coșcogea muntele, nici nu se vedea vreo potecă pe el, doar dacă ne chioram distingeam oameni….

Dar într-o oră și-oleacă suntem sus….. A trecut unu pe lângă noi și-i striga altuia de mai la vale… 17 minute fără oprire…. Noi gâfâiam ca locomotiva…. Soarele dădea să se ascundă după munții dinspre Negoiu… Timișorenii ajunseseră și ei în valea Între Izvoare. Noi eram deja sus pe Culmea Pisica….. Și nici măcar nu se vedea tunelul….

Am mai coborât vreo oră până la el…. Mai bine zis ne-am mai târât o oră, că la ce fel coboram…. Tunelul l-am traversat în vreo 20 de minute…. În el mașinile bară la bară. Era sâmbătă seara, și coada era până jos la cabana Capra…. O văzusem noi de pe munte….

La Bâlea Lac era zarva de pe lume…. Porumb fiert, manele, claxoane, turtă dulce de anul trecut, cârnați atârnați în fața căsuțelor…. Când am văzut mașina, am simțit că am învins. Doamna mea, abia mai mergea. Rezistase eroic, fără să comenteze nimic. Și mi s-a aprins beculețul… Ș-o întreb… Dacă alegeam io traseul ăsta, cum era? Cu ultimile puteri a bușit portiera și abia a mai putut să îndruge…. Dracu te lua…..

(sâmbătă 29 august 2020, Cârțișoara)

About The Author

Close